Tips

Time Machine backups instellen op MacOS

Een backup, oftewel reservekopie, van je Mac maken is kinderlijk eenvoudig. Sinds Mac OS X 10.5 Leopard wordt Time Macine standaard meegeleverd. Time Machine is een geautomatiseerde backup oplossing voor MacOS en maakt elk uur een backup van gewijzigde- en nieuw gemaakte bestanden, systeeminstellingen en programma’s. Time Machine maakt backups naar zichzelf, externe opslag of zelfs een NAS met Time Machine ondersteuning. (NAS: Network Attached Storage, oftewel een netwerk harde schijf)

Externe harde schijf voorbereiden

Gebruik je een externe harde schijf voor backups, dan moet deze eerst voorbereid worden voor MacOS. Externe harde schijven worden bijna altijd NTFS geformatteerd verkocht. NTFS is, simpel gezegd, de manier waarop Microsfot Windows met bestanden en mappen omgaat. MacOS kan wel NTFS bestanden en mappen lezen, maar geen NTFS bestanden en mappen maken. De externe schijf moet eerst MacOS geformatteerd worden.

Open Schijfhulpprogramma:

  • Toetsencombinatie: Cmd+Tab naar Finder en dan combinatie: Cmd+Shift+U, typ: schijfhulpprogramma, combinatie: Cmd+O.
  • Muis: Open een Finder venster, ga naar Programma’s en dan Hulpprogramma’s. Dubbelklik op Schijfhulpprogramma.
  • Lifehack: Cmd+Spatiebalk en typ: schijfhulpprogramma en druk op Enter.

Selecteer links in het overzicht de Externe harde schijf en klik op het knopje: Wis. Geef de Externe Schijf een naam en selecteer bij Structuur: Mac OS Uitgebreid (journaled). Klik nu op de knop Wis.

Na enkele seconden zal de schijf geformatteerd zijn.

Klik nu op het appeltje in de menubalk en kies voor Ssyteemvoorkeuren. Klik op Time Machine en vervolgens op de knop: Selecteer schijf… Time Machine laat nu een lijst zien met geschikte harde schijven. Heb je een NAS in het netwerk met Time Machine ondersteuning, dan toont deze schijf ook in de lijst. Selecteer de schijf die je wilt gebruiken en klik op: Gebruik schijf…

Nu wordt de eerste backup gestart en dit is meteen de grootste en duurt het langst. Time Machine maakt namelijk incremental backups. Dit houdt in dat de eerste backup een volledige backup is van je Mac, en alle opvolgende backups slechts de gewijzigde bestanden, instellingen en programma’s.

Wanneer je de externe schijf aansluit of je Mac verbinding met het lokale netwerk maakt, wordt er elk uur automatisch een backup gemaakt.

Goed gefikst door Tuffel.

Dit bericht delen