Tips

Lifehack: Standaard programma voor een documenttype in MacOS wijzigen

Nagenoeg elk programma werkt met eigen documenttypen. Microsoft Word werkt met doc of docx bestanden, Microsoft Excel met xls of xlsx bestanden, Adobe Acrobat met pdf bestanden, enz. Wanneer je een nieuw programma installeert, wordt MacOS ‘vertelt’ dat vanaf dat moment die bestandstypen altijd moeten worden geopend met het nieuwe programma.

Neem bijvoorbeeld pdf bestanden. MacOS wordt standaard geleverd met Voorvertoning. Voorvertoning kan een breed scala aan bestandstypen openen en tonen, waaronder pdf. Installeer je Adobe Acrobat, dan opent MacOS daarna standaard Adobe Acrobat wanneer je dubbelklikt op een pdf bestand. Handig als je dat wilt, maar wat nu als je dat niet wilt?

Je kan ervoor kiezen om een pdf bestand met voorvertoning te openen, door met de rechtermuisknop op de pdf te klikken. Kies dan voor: Open met en selecteer het gewenste programma. Staat het programma er niet tussen? Kies dan voor: Andere… En selecteer het juiste programma uit je programmamap.

kies programma

Stel je wilt dat een pdf altijd met Voorvertoning wordt geopend. Selecteer dan een willekeurig pdf bestand door er 1 x op te klikken. Gebruik nu de toetsencombinatie Cmd+i

of klik met de rechtermuisknop op de pdf en kies voor: Toon info. Je ziet nu een venster met alle informatie betreffende het geselecteerde bestand.

Bekijk het kopje: Open met. Daar zie je het standaard programma waarmee dit type bestand wordt geopend. In het geval van pdf is dit Adobe Acrobat.

Wijzig dit naar Voorvertoning (of kies voor Andere indien je een ander programma wilt gebruiken). Voor dit individuele bestand heb je nu ingesteld dat Voorvertoning het standaard programma is. Wil je dat alle pdf bestanden met Voorvertoning worden geopend? Klik dan op het knopje: Wijzig alles… Nu wordt het bestandstype pdf altijd met Voorvertoning geopend.

Let op: Selecteer voor een bestandstype altijd een programma dat om kan gaan met de indeling van het bestand. Wanneer je een teksteditor selecteert voor het openen van een pdf bestand, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de werking van MacOS. Choose wisely!

Goed gefikst door Tuffel.

Dit bericht delen