Tips

Hoe controleer je de batterij van je Macbook, MacBook Air of MacBook Pro

Apple laptops, MacBooks genoemd, zijn standaard uitgerust met een batterij (nee echt? Ja echt). De technologie die Apple gebuikt heet lithium-ion. Dat is op dit moment de beste batterij technologie en zorgt voor minder gewicht, langere levensduur en efficiënt opladen. Ondanks dat dit de beste technologie is, neemt de kwaliteit van een batterij altijd af. En uiteindelijk is de kwaliteit van de batterij dermate slecht dat vervanging noodzakelijk is.

Hoe merk je dat de kwaliteit afneemt?

Eigenlijk merk je al vrij snel dat een batterij van een MacBook slechter wordt. Waar je normaal gesproken 5 uur of langer op een batterijlading kon werken, is dat bij een slechte batterij soms 2 uur of zelfs minder. Valt je MacBook uit, terwijl de batterij indicator in je MacOS menubalk aangeeft dat er nog genoeg energie is, dan weet je zeker dat je batterij vervangen moet worden.

Tip: Toon de actuele batterijlading in je menubalk

Wil je graag zien wat de actuele batterijlading is? Klik dan bovenin je MacOS menubalk op de batterij en kies voor: Toon percentage. Nu komt er naast de batterij ook het percentage te staan.

Controleer de kwaliteit van de batterij met Coconut battery

Coconut Flavor heeft een gratis App voor MacOS ontwikkeld, genaamd Coconut Battery. Met deze App controleer je zeer eenvoudig de kwaliteit van de batterij van je MacBook. In een andere tip van ons leggen we uit hoe je deze App ook kan gebruiken om de kwaliteit van de batterij van je iPhone of iPad te controleren.

Download en installeer Coconut Battery en start deze vervolgens op.

Current Charge

De current charge geeft de huidige lading weer. Dit is dezelfde weergave als bovenin je menubalk.

Design Capacity

De design capacity geeft de kwaliteit van de batterij weer.

  • Bij een capacity tussen de 90% en 100% heb je een zo goed als nieuwe accu.
  • Tussen de 70% en 80% heb je nog steeds een goede accu, maar zal je MacBook al een stuk minder lang meegaan op 1 lading.
  • Is de capacity 60% of minder, dan gaat je MacBook op 1 lading nog slechts enkele uren mee en is vervanging aanstaande.

Cycle Count

De Cycle Count is, zoals het al zegt, het aantal keren dat de batterij opnieuw opgeladen is. De Cycle Count gaat eigenlijk hand in hand met de kwaliteit van de batterij. Hoe vaker je accu opnieuw opgeladen is, des te minder de kwaliteit. De lithium-ion technologie is zo goed dat 1000 ladingen geen probleem is. Al merk je wel dat bij 1000 ladingen de kwaliteit van de batterij flink is afgenomen. Heeft je MacBook meer dan 1000 batterijladingen en is de design capacity onder de 60%? Vervang dan de batterij om ernstige problemen te voorkomen.

Tip: Vind de Cycle count van je batterij kan je in de Systeeminformatie van MacOS

  1. Klik op het appeltje in je menubalk en kies voor: Over deze Mac.
  2. Klik op: Systeemoverzicht
  3. Klik op: Voeding (links in het overzicht)

 

Waarschuwing: Een slechte accu kan opzwellen, waardoor de behuizing van je MacBook verbuigt en je Trackpad knapt. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben voor je MacBook

Goed gefikst door Tuffel.

Dit bericht delen